Work details
Application Number 0000901794
Author Mioč, Ljubomir , Croatia
Coauthors Wagner, Anja , Croatia
Zlonoga, Andrea , Croatia
back to list

Work title: GREEN DUNES - ECO VILLAGE PROJECT (0000901794)

Description:
ECO VILLAGE PROJECT Our goal was to present our vision of an universal, easily constructible and disaster-resistant eco village suitable for all vulnerable parts of the world, especially those with consequent flooding. The village consists of several housing facilities, built on dunes on a safe height level, all of which are made of the same, repetitive units. The units are lifted up from the ground with a minimum of concrete construction, as a prevention of their destruction during the period of flood. The construction above the concrete base is made of magnesium alloys, whose density is a quarter that of steel. In addition to that it is also thought to be a new eco friendly material due to its ability to be melted down and recycled. The dune is built as a cascade element of unpolluted soil, with vast plain elements. The land on the plains of the dune is suitable for cultivation and given to the inhabitants of the housing facilities for their own use. It is planned that the products produced by cultivation of this land are sufficient to meet the needs of the inhabitants, and even for the market. As a result of the rising interest in organic foods all over the world, the crops are to be those of the organic sector in agriculture. The housing facilities, as well as the dunes, are linked together with bridges. Placed on some of the dunes are community facilities made for the use of all inhabitants. The bridges are elements of communication between the dunes as well as the shortest links to the community facilities. During the period of floods, the bridges remain as a safe communication element, leading the inhabitants to the ‘’safe spots’’, as well as a way of transportation of food, water and other needed supplies. To sum up, the dune has several relevant functions: • Elevating the housing facilities to a safe height level • Usage of open space and accommodation of the community facilities • Cultivation of agricultural products • Creating a safe distance from the influence of the surrounding buildings • Giving access to rescuing units during the floods, as well as space for the relief of food, water and other needed supplies HOUSING UNIT The housing units within one housing facility are linked together in a linear manner, thus giving the same conditions in each one. The units cannot be approached from the main road. Each housing facility has several staircases leading to the inner hallway placed between the units and the dune. The hallway is used for entering each unit as well as giving a passage to the outer space of the dune, through one private staircase for the entire building. Each housing unit consists of the ground floor on the same elevation as the hallway and a gallery above. Total floor area (including the gallery) of each unit is about 33 m2. Upon the entrance of the housing element is an open space living area, connected to the kitchen and bathroom block. The staircase that leads to the gallery is positioned immediately next to the entrance. The gallery is used only as a sleeping area. In case of severe flooding, when the water rises above the level of the concrete base, the housing units detach from the base and float on the water surface. This is achieved by using magnesium as the supporting structure, formed into linked pipes that retain air and in that way become lighter than water. MATERIALS Following the concept of using recyclable, renewable and indigenous materials, our housing facilities are made almost entirely out of recyclable materials. The concrete base consists only out of foundation singles and pillars positioned in their vertical axis, climbing up to the height of the floor of the units. Reasons for using magnesium as a main material are the following: • Recyclable • Eco-friendly material • Low density • Material of the future OTHER PROJECT FEATURES The traffic inside the village is brought to a minimum. The access to the housing development is given through one-way roads that are planned only for occasional use (delivering supplies etc.). As is written above, the pedestrian access is not linked to these roads, thus is enabled through an intimate inner hallway. In general, the private pedestrian communication is planned to be placed on a level above ground. Following the idea of sustainability on all levels, water supply is solved through water accumulation. This is performed by using water filters in the ground of the dunes, which collect rainwater and turn it into drinkable water. Water in this form is distributed to each housing unit. Wastewater produced by each unit is lead to the ground and accumulated in a cesspool. Taking all the elements of this project into consideration, we feel that we have carried out all of the requirements for a green, livable, affordable and disaster-resistant village that can serve as an example of a housing solution for all disaster prone areas.